Matematiğin uygulamaları en çok merak edilen konulardan biridir. Biz matematikçilerin de bir hayli zorlandığı bir husustur. Zira matematik yaparken nerede kullanılacağı veya kullanılıp kullanılmayacağı bizim derdimiz değildir. Ama gelişen dünyada ve mevcut düzende artık bizlerde uygulamalar aramak zorunda kalıyoruz. Zaman teorinin güçlendiği ama hakettiği değeri görmediği; uygulamalrın ise monotonlaştığı ama muzzam ilgi gördüğü bir devir. Birbirlerini takip eden hesaplamalr dizinlerinden oluşan bilimsel çalışmalar müthiş tepki alıp okunurken Perelman’ın 100 yıllık problemi çözmek için kullandığı Ricci solitonların çalışıldığı makalelerin bazen yüzüne bakılmamaktadır. Bu örnekler o kadar çok ki bazen farklı ülkelerdeki matematikçilerle sohbet ettiğimizde de aynı konuları dinliyoruz.

Matematiğin uygulanması arayışı salt bir problem çözümünden öte somut beklentiler içeriyor. Oysa bizim için uygulama soru çözümü yapmak demek. İşte bu noktada uygulamalı matematikten ayrı olduğu ifade edilen Endüstriyel Matematik kavramı karşımıza çıkıyor.

Endüstriyel Matematik, endüstriyel alanda karşılaşılan ve çözümü matematiksel yöntem veya araçların kullanımını gerektiren problemlerin analizini gerçekleştirir.

Prod. Dr. Erhan COŞKUN, Endüstriyel Matematik Notları

Bir sanayi kuruluşu ile çalışma yapan matematikçiye rastlamak çok güçtür. Ya da bir patent geliştirebilen, yeni ürün ortaya koyabilen bir matematikçi. Endüstriyel matematik tam da bu noktada devreye giriyor. Konu oldukça ilgi çekici. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin çok değerli hocası Prof. Dr. Erhan COŞKUN hocamız Endüstriyel Matematiği anlatan dopdolu bir web sayfası oluşturmuş. Emeklerine sağlık. Endüstriyel matematiği ve uygulamalı matematikten farkını merak edenler, işi akademik boyuttta öğrenmek isteyenler mutlaka bu sayfayı incelemdir.

Sayfaya ulaşmak için tıklayınız.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir