Mühendislik Matematiği

Mühendislik Matematiği dersini birkaç dönem İnşaat Mühendisliği bölümünde okuttum. Daha sonra ders kaldırıldı. Bu ders yerine Lineer Cebir dersi getirildi. Ancak bir çok üniversitede bu ders okutulmaya devam ediyor. Özellikle Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde dersi alan öğrenciler var. Bu sayfada dersleri verdiğim dönemler boyunca edindiğim deneyimleri paylaşacağım. Sizlerde soru ve önerileriniz ile destek verebilirsiniz.

mühendislik matematiği oldukça geniş bir başlıktır . biz bunu şu şekilde alt alanlara bölelim:

  1. Calculus
  2. lineer cebir
  3. diferansiyel denklemler
  4. sayısal yöntemler
  5. İleri matematik metotlar

İlk dört tanesini ayrı ders olarak fakültelerde okudu olduğunu görüyoruz . ayrıca birincisi içinten Tensör akademi YouTube kanalında tüm içerikler yüklenmiştir.
dolayısıyla ileri matematik metotları bu bölümde ele almak doğru bir yaklaşım olacaktır .

İleri matematik metotları şu şekilde maddeleyelim,

  1. Fourier serileri
  2. kısmi diferansiyel denklemler
  3. vektör değerli fonksiyonlar
  4. Eğrisel integraller ve yüzey integralleri
  5. Özel fonksiyonlar

Bu listeyi uzatabilir veya kısaltabiliriz. Lisans ve lisans üstü göre de liste genişletilebilir.
Çoğu üniversitede diferansiyel denklemlerin seri metotları ile çözümü bu ders kapsamında verilmektedir . biz de okuturken böyle yaptık. Bunun iki temel nedeni var. Birincisi calculus Dersinde serilerin konusunun anlatılmamış olması, İkincisi ise diferansiyel denklemlerin içeriğinde bu konunun yetiştirilememiş olmasıdır. Normal koşullarda serilerine çözüm ve diferansiyel denklem sistemleri ile diferansiyel denklemler dersi bitirilir. Bu değişimden dolayı dersin içeriğini keskin çizgilerle belirlemek doğru olmaz. Her bölümün kendi ihtiyacına göre ve öğrencilerinin bilgi düzeyine göre ders içeriğini genişletip daraltması uygun olacaktır. İlerleyen zamanlarda bu sayfada mühendislik matematiği ile ilgili paylaşımlar yapacağım. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.