LATEX İLE MATEMATİK YAZIMI

Latex Hakkında

LateX, bir doküman hazırlama programıdır. Klasik kelime işlemcilerden farklı olarak matematik terimlerin çok kolay yazılabileceği bir ortam sunmaktadır. Birçok doküman sınıfı için hazır komutlar içeren bir program olup sayfa tasarımından içerik oluşumuna kadar çok geniş yelpazede çalışma ortamı sunar.

LateX ile;

  • makale yazabilir
  • tez yazabilir
  • kitap yazabilir
  • sunum hazırlayabilirsiniz…

Daha birçok işlevi de bu program sayesinde kolayca başarabilirsiniz. LateX matematikçiler başta olmak üzere, fizikçiler, bilgisayar bilimcileri ve mühendislerin de kullandığı bir kelime işlemci ortamıdır. Bu sayfada amacım, LateX konusundaki deneyimlerimi paylaşmaktır.

Birçok video içeriği hazırlamayı planlıyorum. Bunun yanında faydalı olabilecek kaynakları da bu sayfada paylaşacağım. Tüm video içerikleri Tensör Akademi YouTube kanalında yayınlanacaktır.

Sayfamızın herkese faydalı olmasını ümit ediyorum.

Kolaylıklar dilerim.


Latex Yükleme

LateX’i bilgisayarımızda kullanabilmek için bazı programları indirmemiz gerekiyor.

Bunlar;

  • MİKTEK (LateX paketlerinin yüklü olduğu eklenti): Bu program, LateX dokümanı hazırlarken kullandığımız paketleri içermektedir. Bir dosyayı çalıştırdığımızda ihitiyaç duyulan paketler buaradn kurulmaktadır. Öncelikle MİKTEK’in yüklenmesi gereklidir. MİKTEK sayfasında şu tanırım yer almaktadır;
MiKTeX is a modern TeX distribution for Windows, Linux and macOS.
  • TeXworks: Bu program, latex dosyalarını yazıp düzenleyebileceğimiz bir ortam. Ancak çok kapsamlı değil. Ben daha çok stil dosyaları için kullanıyorum.
  • TexStudio veya TexMaker: Bu programlar ile komutlarımızı yazarak çıktı elde ediyoruz. Programlama yaparken kullandığımız İDE’lere bezemeketedir. Ben TexStudio kullanmaktayım.
  • Overleaf: Online Latex editörüdür. Bilgisayara kurulum yapmadan online olarak çalışabilirsiniz. Bulut hesapları ile de entegre edilebilir.

Bazı Komutlar

Beamer’da pdf üzerinden yönlendirme butonlarını (navigasyon bar) kaldırmak için şu komut kullanabilir:

\setbeamertemplate{navigation symbols}{}

Beamer’de arka plan eklemek için şu komutu kullanabilirsiniz:

\usebackgroundtemplate{\includegraphics[width=\paperwidth,
    height=\paperheight]{arkaplan.png}}

Bir makalenin çıktısına satır numarası vermek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bazen, hakemlerin düzenli okuması için buna ihtiyacımız oluyor .

\usepackage{lineno}
\linenumbers

Latex Hataları

Latex’de en önemli konulardan biri hataları anlayabilmektedir. Burada karşılaştığım ve sebebini tespit edebildiğim bazı hataları paylaşacağım.

Aşağıdaki hata genellikle parantez eksikliğinden kaynaklanır. Ya da açılan bir bloğun kapatılmaması, eksik yazılması gibi nedenleri de olabilir.

File ended while scanning use of \@xdblarg.