Ders Hakkında
Sinyaller ve Sistemler, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği , Mekatronik Mühendisliği , Biyomedikal Mühendisliği ve daha birçok bölümde okutulan önemli bir derstir. Ders matematik ağırlıklı teorik bir derstir. Uygulama bölümü öğrenilen teorilerin MATLAB, PYTHON gibi programlama dilleri is görselleştirilmesi uygulanması şeklindedir.
Dersi iki temel gruba ayırabiliriz;
- SÜREKLİ ZAMANLI SİNYALLER VE SİSTEMLERİN ANALİZİ
- AYRIK ZAMANLI SİNYALLER VE SİSTEMLERİN ANALİZİ
Ayrık zamanlı sinyaller ve sistemler ayrı bir ders olarak okutulmaktadır. Bu derse “Sayısal Sinyal (İşaret) İşleme” adı verilmektedir. Sayısal Sinyal İşleme dersi sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Sürekli zamanlı sinyaller ve sistemler dersi içeriğinde ayrık zamanlı sinyaller de verilmektedir. Esasen bu durum dersi okutan bölümün müfredat tercihine bağlıdır. Bazı bölümler sadece sinyaller ve sistemler ismi ile okutmakta ve tümünü bu ders içinde vermektedir, bazıları ise Sayısal Sinyal İşleme adı ile sadece ayrık zamanlı sinyal ve sistemleri okutmaktadır. Bu sayfada hem sürekli hem de ayrık zamanlı sinyalleri birlikte inceleyeceğiz. Ancak ayrık zamanlı sinyaller için Sayısal Sinyal İşleme sayfasına yönlendirme yapacağız.
Ders İçeriği
Bu dersin içeriği, bir sinyali ve sistemi analiz edecek teorik bilgiyi verecek şekilde organize edilmiştir. Ders içeriği şu şekildedir;
- TEMEL KAVRAMLAR : Sinyal nedir? Sinyallerin matematiksel ifadesi, sinyaller üzerinde işlemler, sinyallerin grafikleri, sinyaller nerede karşımıza çıkar? Sistem nedir? Bir sistem nasıl modellenir?
- TEMEL İŞARETLER VE ÖZELLİKLERİ : Temel işaretlerin ifadeleri, özellikleri, grafikleri, periyodik işaretler, tek ve çift işaretler. Burada hem ayrık zamanlı hem de sürekli zamanlı işaretler birlikte verilmiştir. Ancak ayrık zamanlı işaretlerin detaylı analizi Sayısal Sinyal İşleme dersinde yapılmıştır.
- SİSTEMLER VE ÖZELLİKLERİ : Sistemlerin sınıflandırılması, sistemlerin özellikleri, bazı sistem örnekleri
- DOĞRUSAL ZAMANLA DEĞİŞMEZ SİSTEMLER : Doğrusal ve zamanla değişmez sistemin tanımı ve özellikleri, konvolüsyon işlemi ve özellikleri
- FARK DENKLEMLERİ